Organismes

Portals

Natura - Fauna

Natura - Fauna

Cabra salvatge (foto: Tasio)

 

Rabosa

L'existència en el Paratge de roca, matolls i masses d'arbres, permet la presència d'una fauna que mostra una gran diversitat. Entre els mamífers destaca la presència de la cabra salvatge (Capra pyrenaica) que ens els últims anys està colonitzant gran part del nord de la província de Castelló. Entre els carnívors apareixen les raboses (Vulpes vulpes) i el teixó (Meles meles). El jabalí (Sus scrofa) és molt freqüent en l'espai i els seus voltants. Es pot trobar també conills (Oryctolagus cuniculus) i llebres (Lepus capensis) encara que esta última cada vegada és menys freqüent i busca espais més oberts.

 
Entre els insectívors ens trobem l'eriço europeu (Erinaceus europaeus). En quant a la Herpetofauna, esta es troba ben representada en el Paratge. Entre els amfibis es pot citar la presència del gripau comú (Bufo bufo), del gripau corredor (Bufo calamita) i la granota comuna (Rana perezi). Entre els rèptils diferents tipus de sargantanes i pel que fa als ofidis , destacar la relativa abundància de la colobra bastarda ( Malpolon monspessulanus) afavorida per la proximitat dels camps de cultius.

 

En quant a l'ornitofauna nidificant en la zona, destaca la presència dels voltors (Gyps fulvus) . En els talls de la Mola d'Encamaràs es troba una de les majors buitreres de la província, amb una estimació d'uns 150 individus. Una altra especie d'interès que cria a la mola de la Vila és l'Aguila perdiura (Hieraetus faciatus), aprofitant els nombrosos talls de la roca per a instal·lar els seus nius protegint-los de les inclemències meteorològiques. A més també destaca la nidificació del astor (Accippiter gentilis) i d'algunes rapinyaires nocturnes com el xot (Otus scops), el mussol comú (Athene noctua), l'òliva (Tyto alba) i el Duc (Bubo bubo) totes elles de preferència forestal. Altres aus presents en l'àmbit del Paratge són entre altres: el Puput (Upupa epops),el Tudó (Columba palumbus), la perdiu roja (Alectoris rufa), la garsa (Pica pica), el corb (Corvus corax), el Falciot negre ( Apus apus), les cogullades ( Galerida cristata i G. Theklae), el Pit-roig (Erithacus rubecula), el rossinyol (Luscinia megarhynchos) i la merla (Turdus merula).